Farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkabilen egzama deride şişme, kızarıklık ve kaşıntı olarak kendini gösterebilir. Bu cilt sorununun alt türleri de bulunmaktadır. Oldukça yaygın bir şekilde görülen deri hastalığı olmakta ve atopik dermatit en yaygın olarak görülen kısım olmaktadır. Alerjik bir sorun olmakta ve özellikle çocukları çok ciddi şekilde etkileyebilmektedir. Bu cilt sorunu daha çok kalıtsal olmakta ve erken teşhisinin iyi bir tedavi süreci oluşturacağı söylenebilir. Hastaların çoğunda bu hastalık ortak belirtilerle ortaya çıkmaktadır.

Egzama Nedir?

Kızarıklık, şişme, kaşıntı gibi cilt sorunları ile ortaya çıkan yangın bir cilt hastalığı tarifi egzama nedir sorusunun cevabı olacaktır. Farklı tipleri bulunsa bile genel olarak kaşıntılı bir hastalık olmakta ve yüzde döküntülere neden olmaktadır. Ancak bu hastalık bulaşıcı olmamaktadır. Çevresel nedenlerden ve genetik rahatsızlıklardan kaynaklanan bu hastalık uzun süren bir süreç takip etmektedir. Sonrasında astım ve saman nezlesi şeklinde de gelebilecektir. Özellikle vücudun bağışıklık sistemi bu hastalığın ortaya çıkmak ve hatta iyileşme sonrasında tekrar ortaya çıkmasında çok büyük rol oynamaktadır. Vücudunda alerjiye tepki veren sitokin seviyeleri yüksek olan kişiler bu hastalıktan en çok muzdarip olan kişilerdir. Stikon seviyesinin yüksek olan kişilerde enfeksiyon olmasa bile cilt üzerinde iltihaplanma görülebilir.

Egzama Belirtileri Nelerdir?

Farklı dönemlerde oluşan bu cilt lekesi farklı döküntülerle ortaya çıkabilir. Bu hastalık ilk olarak kaşıntı ile başlar. Sonrasında ise aşama aşama farklı belirtiler oluşur. Hastalık olan bölgenin kaşınması enfeksiyonlu bölgenin genişlemesine ve derinin kanamasına neden olur. Ayrıca iltihaplanan deride ağrılarda oluşabilir.

  • Akut dönemi ilk aşamalardır ve bu aşamada şişlikler, minik minik su toplayan kabarıklıklar ve kızarıklar meydana gelebilir. Özellikle bu dönem içerisinde hastalar kaşıntı ve yanmadan yakınmaktadır. Bazı hastalarda sadece yanma ve kaşıntı görülebilir.
  • Subakat dönemi ise ikinci aşamadır. Bu aşamada ise yakacık şeklinde kepeklenmeler ortaya çıkar. Kabuklanmalar görülebilir.
  • Kronik dönem ise en son aşama olmakta ve bu aşamada ise derinin kuruyup kalınlaşması söz konusudur. Sonrasında ise egzama belirtileri arasında renk değişiklikleri ve deri çatlamalarda görülebilir.

Egzama Nedenleri Nelerdir?

Egzama tipine göre egzama nedenleri değişebilir. İçten ya da dıştan kaynaklanan bu nedenler arasında farklı maddeler sayılabilir.

  • Sabunlar, boyalar, kolonya, krem ve losyonlar, makyaj ürünleri, metaller gibi günlük yaşamdaki pek çok madde deri ile temas etmesi halinde bu hastalığa neden olabilir.
  • Özellikle deterjanlar, diş macunu, saç boyaları, ayakkabı ya da terliklerde nedenler arasında sayılabilir.
  • İncir gibi bazı bitkilerin cilt ile temasının ardından güneşe maruz kalınması ile de bu hastalık ortaya çıkabilir.
  • Cilt kuruluğu nedenli ile kullanılan losyonlar ve kremlerde aşırı duyarlılık oluşturarak bu tür sonuçlar oluşturabilir.
  • Alerjik bünyesi olan kişilerde ise polenler, tozlar, stres ve bazı yiyeceklerle hastalığın artması bile söz konusu olabilir.
  • Cilt tahrişi, alerjenler, hava koşulları da bu hastalığa neden olan çevresel faktörler arasında sayılabilir.

Egzama Çeşitleri Nelerdir?

Pek çok insanın mağdur olduğu bu hastalık belirtileri genel olarak aynıdır. Farklı egzama çeşitleri bulunur.

  • Atopik Dermatit: Alerjik bir hastalık tipi olmakta ve kızarıklıklar, iltihaplanmalar ortaya çıkar. Kaşıntı bu tipte çok fazla görülür. Yaşa göre etkileri değişebilir. Çocukluk ve bebeklik dönemlerinde çok daha fazla görülse de ilerleyen yaşlarda da devam edecektir. Bu tip hastaların derisinin sürekli nemli olması, bağışıklık sisteminin güçlü olması çok önemlidir.
  • Kontakt Dermatit: Alerjik ve tahriş eden türleri olarak kendi içerisinde ikiye ayrılır. Hastanın derisini doğrudan tahriş eden bir cisme dokunması ile oluşur.
  • Varikoz Dermatit: Yaşlılık ve orta yaş dönemlerinde özellikle orta bacak kısımlarında görülen bu tip, sağlıksız kan dolaşımı nedeni ile ortaya çıkar.

Bu başlıklar en çok görülenler arasında yer almakta ve dairemsi, el, numuluer, asteatotik, kan dolaşımını durduran, kronik simpleks, seboreik farklı çeşitleri de bulunmaktadır.