Anne adayları bebeklerini ilk hissettikleri andan itibaren önemli bir değişimin içine girer. Gerek ruhsal, gerek fiziksel olarak pek çok sorunla karşılaşılabilir. Bunlardan biri de doğum lekeleri olmaktadır. Bu lekelerin kaynağı genellikle değişen hormonlar olmaktadır. Genellikle yüz bölgesinde ve karın bölgesinde görülen bu lekeler genel olarak kahverengi olmaktadır. Gebelik dönemlerinde en sık karşılaşılan bu sorun, anne adaylarının oldukça canını sıkabiliyor.


Doğum Lekesi Nedir?

Gebelik dönemi içerisinde östrojen hormonu salgılanır. Bu nedenle de kadınların zararlı güneş ışınlarına karşı hassasiyeti çok daha üst seviyelerde olacaktır. En çok yüz bölgesinde özellikle elmacık kemikleri üzerinde ve ellerde zararlı güneş ışınları etkileri görülebilir. Bu nedenle Doğum lekesi nedir konu başlığında hormonların oluşturduğu hassasiyetin, zararlı güneş ışınlarına maruz kalması şeklinde cevaplar verilebilir. Zararlı güneş ışınları hassasiyeti olan pek çok insan için cilt sorunu oluşturabiliyor. Özellikle hamile bayanlarda leke oluşumuna genetik yatkınlığı bulunanlar güneşli günlerde çok daha fazla dikkat etmeleri gereklidir. Hamilelik ilerledikçe hassasiyette artacaktır.


Doğum Lekesi Nasıl Oluşur?

Gebelik döneminde östrojen hormonu özellikle yüzde kahverengi lekeler olarak ortaya çıkar. Gebelik süresince bu hormonun etkilerini artırarak devam ettiği söylenebilir. Bu nedenle doğum lekesi neden olur başlığında zararlı güneş ışınlarında korunmak çok önemlidir. Lekeler yüz bölgesi dışında karın kısımlarında olabilir. Ya da meme başlarında hatta genital kısımlarda da değişik renk tonlarında ortaya çıkabilir. Bu lekeler kendiliğinden ortaya çıktığı gibi doğum sonrasında da kendiliğinden kaybolabilir. Özellikle esmer tenli anne adaylarında bu lekelerin daha belirgin bir şekilde ortaya çıkması söz konusudur. Genetik faktörler ve hormonal değişimler cilt lekesi oluşumlarını desteklemektedir.


Doğum Lekesi Çeşitleri

Anne adaylarının vücutlarının farklı bölümlerinde bu tarz sorunlar oluşabilir. Yüz kısımlarında en çok yanaklarda oluşan lekeler, üst dudaklarda, alında da ortaya çıkabiliyor. Bunlar genellikle zararlı güneş ışınları ve hamileliğe bağlı olarak ortaya çıkan sorunlar olmaktadır. Ciltte görülen farklı leke çeşitlerinden biri olan gebelik lekeleri, malezma ismi ile bilinir. Gebelik sonrası ortaya çıkabileceği gibi doğum kontrol hapı kullanımları nedeni ile de ortaya çıkabilir. Bu lekeler düzensiz sinirli deriden kabarık olmayan lekeler şeklinde kendini göstermektedir. Özellikle yaz aylarında bu lekelerin koyulaşması söz konusudur. Bu lekeler doğum lekesi çeşitleri arasında yer almakta ve sağlık açısından herhangi bir sorun oluşturmasa da psikolojik olumsuzluklar meydana getirebilmektedir. Bu lekeleri engellemek için;


Güneşin çok sıcak olduğu zamanlarda dışarı çıkılmamalı,

Çıkılması gerekiyorsa şapka kullanılmalı,

Genetik yatkınlığı olan anne adaylarının bu durumlarda çok daha özenli olması gereklidir.

Hamilelik ile anne adaylarının vücut yapısında çeşitli değişiklikler yaşanmaya başlar. Bebeğin büyümesi ile vücut içerisindeki hormonel denge tamamen değişecektir. Bu da gebelik dönemlerinde psikolojik sorunlar ortaya çıkarabiliyor. Cilt sorunları da bunlar arasında yer alıyor. Beyaz tenli kadınlarda belirgin olabilen bu lekeler, daha esmer tenli kadınlarda da genetik yatkınlıklara göre daha baskın olabiliyor. Tüm anne adaylarının ortak sorunu olan cilt lekeleri için hamilelik devam ederken tedavi uygunlanmıyor. Lekelerin oluşmasından yoğunluğuna kadar pek çok aşamada anne adaylarının beslenmesi, genetik yapısı, ne sıklıkta güneşlendiği gibi etkenler süreci yönlendirir.


Hamilelik boyunca günlük 20 ile 30 dakika arasında güneşlenme anne adaylarının yeteri kadar faydalanmasını sağlayacaktır. Bebek rahme yerleşmeye başladığı andan itibaren salgılanan hormonlar cilt yapısını değiştirecektir. Cilde rengini veren renk hücreleri bazı kısımlarda çok fazla çalışacaktır. Bu da cilt lekelerinin oluşmasına neden olacaktır.