Cilt üzerinden oluşan bazı renk değişiklikleri pürüzsüz görünümü olumsuz etkiliyor. Bunlar arasında Çil ve Kahverengi lekeler sayılabilir. Herhangi bir hastalık olarak değerlendirilmeyen bu lekeler, daha çok hassas cilt yapısına sahip bireylerde görülmektedir. Erken yaşlarda görülmekte ve genetiksel olmaktadır.


Çil Lekesi Nedir       

Deri hastalığı olmayan Çil lekesi saç rengi kızıl ya da sarı olan açık tenli kişilerde daha fazla görülebiliyor. Çiller sarı ve kahve tonlarında olmaktadır. Erkek ya da kadın fark etmeden her yaş grubu bireylerde görülebilir. Çocukluk dönemlerinde görülmeyen başlayan bu lekeler kış aylarında azalmakta ve yaz aylarında artmaktadır. Genel olarak ta 40’lı yaşlardan sonra kaybolabilmektedir. Her cilt tipinde oluşabilen bu lekeler için çil nedir konu başlığı her bireyi ilgilendirmektedir.


Çil Lekesi Nasıl Oluşur

Pek çok cilt sorunu gibi çillerde güneşe maruz kalan bölgelerde daha çok görülür. Yüzde daha çok görülen bu lekeler elde, sırt hatta göğüs gibi bölgelerde de görülebiliyor. Bu tar lekelere sahip olan kişiler çok fazla güneşte kalmamaları gereklidir. Cilt üzerinde melanin adı verilen renklendirici bir madde bulunmaktadır. Bu özellikle yüzümüzün bazı kesimlerinde yoğunlaşır ve ufak benekler ortaya çıkarır. Güneşe çok fazla maruz kalındığında bu lekeler daha belirgin hale gelir. Ve çil neden oluşur konu başlığının en önemli kısmı da belirgin hale gelen bu lekelerin kalıcı hale gelmesidir. Anne ve babadan çocuğa geçen bu lekelerin bu hal gelmemesi için mümkün mertebe güneşte uzun kalmamak gereklidir.


Kahverengi Leke Nedir?

Çillerde olduğu gibi Kahverengi leke nedir konu başlığında da karşımıza bir sağlık sorunu çıkmıyor. Ancak görünüm olarak rahatsızlık vermektedir. Bu tarz lekeler eller başta olmak üzere yüzde ve bacaklarda çok sık görülebiliyor. Lekelerin görünümü rahatsız edici olsa da cildinize herhangi bir zararı olmayacaktır.


Kahverengi Leke Nasıl Oluşur?

Cildimizde oluşan renk bozuklukları arasındaki kahverengi lekeler, genellikle yaş almaya başlı olarak ortaya çıkmaktadır. Bu alanda yaş ilerledikçe kahverengi leke neden oluşur sorusunun cevabı çok daha net bir şekilde görülebilir. Deri hücrelerinde bulunan melanin birikimi artan yaş ile birlikte daha artar. Tıp dilinde buna Ephelis denilir. Halk arasında bu lekelere yaşlılık lekeleri de denilebiliyor.


Bunun yanı sıra cilt kendini güneşin zararlı ışınlarından koruyabilmek amacı ile daha fazla melanin salgılayacaktır. Bu cildinize rengini veren pigmentler olarak tanımlanabilir. Artan bu salgı bazı bölgelerde yoğunlaşmaktadır. Bunun sonucu olarak ta bu tarz lekeler ortaya çıkabiliyor. Genel olarak bu lekeler herhangi bir sağlık sorunun göstergesi değildir. Ancak genç yaşlarda ortaya çıkan bu lekeler karaciğer rahatsızlıkları ya da çillenme gibi olumsuzluklar ortaya çıkarabilir. 50 yaş altındaki güneşte fazla kalmayan bireylerde oluşan cilt lekesi için hekim yardımı alınması önerilebilir.


Bu tarz cilt sorunlarının sağlık açısından genel olarak herhangi bir sorun oluşturmadığı söylenebilir. Ancak bozulan melanin salgısı el, yüz, boyun gibi bölgelerinizde çillenmeler ve lekeler oluşmasına neden olacaktır. Hassasiyeti olan, açık tenli bireylerin güneş ışınlarına çok fazla maruz kalmaması bu lekelerin artması ve belirgin hale gelmemesinde önemli bir tedbir olacaktır. Güneş ışınlarının yararları olduğu gibi en sıcak olduğu zaman dilimleri aralığında zararlı ışınlarının doğrudan cilt ile teması farklı cilt sorunlarını da beraberinde getirecektir. Bu tarz lekelerle karşılaşmamak adına özellikle de hassas bir cilt yapısına sahip olan bireylerin güneşlenme zaman dilimlerine çok daha fazla özen göstermeleri gereklidir.