YAPILANLAR

Kilo alıp verme sonucunda vücutta çatlaklar ve sarkma meydana gelebilir. Zayıflamak her zaman için çok ince ve fit bir vücuda sahip olmayı sağlayamıyor. Hamilelik gibi aniden kilo alıp verme dönemlerinde oluşan bu deformasyonlar, hızlı bir şekilde kilo veren herkeste görülebiliyor. Ancak bu kısımda şöyle bir ayırım yapmak gereklidir. Amaç sadece zayıflamak değil, sağlıklı zayıflamak olması gereklidir. Bu tür deformasyonlardan korunmanın ilk yolu çok hızlı bir şekilde kilo vermemek olacaktır. Çatlaklar hemen hemen her üç kadından birinde görülüyor. Ani kilo alıp verme dönemlerinde zayıf düşen cilt yapısı üzerinde çatlaklar oluşuyor. Cildin aşırı gerilmesi sonucunda deride bulunan elastik dokunun kırılması ile bu tür sonuçlar ortaya çıkıyor. Cilt elastikiyetini kaybetmesinin ardından alt tabakalarda bulunan kas dokuları da zaman içerisinde gevşer. Bu da geniş sarkmalar oluşturur.


Hamilelik Sonucu Olan Çatlaklar

Anne adayları değişen hormonları ile gebelik döneminde çok fazla kilo alabiliyor. Derinin gerilmesi ile deri de çizgiler ortaya çıkmaktadır. Bu alanda Hamilelik sonucu olan çatlaklar doğum sonrasında anneden ya da kız kardeşten genetik olarak geçebiliyor. Özellikle beyaz tenli kadınlarda bu çatlaklar çok daha belirgin olabiliyor. Sağlık sorunu olarak herhangi bir olumsuzluk oluşturmasa da psikolojik olarak yaşanan bu cilt sorunu anne adaylarını kötü bir şekilde etkileyebiliyor. Hamilelik sonrasında oluşan çatlakların tamamını engellemek mümkün olmasa da bir kısmını engellemek için;


  • Gebelik öncesinde bol ve düzenli sıvı alınmalı,
  • Hamilelik boyunca sıcak su ile duş alınmamalı,
  • Ilık su ile duş almak ve karın bölgesinde küçük dairesel hareketlerle masaj yapmak,
  • Mümkünse soğuk su ile duş alarak derinin güçlenmesini sağlamak yapılabilir.
  • Spor Yaparken Oluşan Çatlaklar

Fit ve sağlıklı bir vücut yapısına kavuşabilmek için mutlaka dengeli beslenme yanında düzenli sporda önerilir. Bu alanda spor yaparken oluşan çatlaklar ani kilo verme durumunda ortaya çıkabilir. Çatlakların oluşum nedenine bakacak olursak cilt yapısını incelemek gereklidir. Üç katmandan oluşan cilt yapısında derm yorganı andıran ve içerisindeki liflerle çatı görevi gören bir tabakadır. Kolejen lifler demek şeklinde olmakta ve cildin diri kalmasını sağlamaktadır. Bu ağların düzensizleşmesi hatta elastik liflerin kopması ile de cilt üzerinde yaraya benzeyen çizgiler oluşmaya başlıyor.


Aşırı Kilo Alıp Verme Sonucu Oluşan Sarkmalar


Kilo verme hedefi ile yola çıkan pek çok birey, uyguladıkları yöntemlerle başarılı olduklarında deride oluşan sarkmalarla karşı karşıya kalabilir. Bu alanda aşırı kilo alıp verme sonucu oluşan sarkmalar oluşması doğal bir süreçtir. Zayıflama süreci ile birlikte vücut toparlanma sürecine girer. Kilolar gittikten sonra ortaya çıkan sarkmalar belirli yöntemlerle iki yıl içerisinde toparlanabilir. Zayıflama sonrasında cilt lekesi, çatlakları ve sarkmaları ile karşı karşıya kalmamak için:


  • Kilo verme hızınızı kontrol etmeli ve derinizin adapte olamayacağı şekilde kısa bir süre içerisinde kilo vermenin cildiniz üzerinde sarkmalar ve çatlaklar oluşturacağını unutmamalısınız.
  • Bol su içmeli,
  • Cildinizin nemli kalmasını sağlamalı,
  • Egzersiz yapmalı ve tabi sabırlı olmalı,
  • Masaj yaptırmalı ve olabildiğince çok hareket etmelisiniz.
  • Yaşlılık Sonucu Oluşan Sarkmalar

Yaşınızın ilerlemesi ile vücudunuzda bazı bölgelerde işlev kayıpları yaşanabilir. Her insanda yaşlılık belirtileri farklı zamanlarda ortaya çıkabilir. 30 yaş sonrasında bu belirtiler kademe kademe ortaya çıkmaya başlar. Bunlardan biri de yaşlılık sonucu oluşan sarkmalar olmaktadır. Cildin daha hızlı nem kaybetmesi ve elastikiyetinin kaybedilmesi ile ortaya çıkan sarkmalar, bedenin çeşitli alanlarında olabilir. Dengeli beslenme, doğru cilt bakımları ve düzenli spor ile vücudunuzda oluşması muhtemel bu etkileri çok daha aza indirebilirsiniz.