En sık karşılaşılan cilt sorunları arasında aktif sivilceler yer alıyor. Ergenlik çağında başlayan bu sivilceler, doğru tedavi edilmediği takdirde kalıcı izler oluşturabilir. Derinin yağ oranı bakımından yüksek olan yerlerinde ortaya çıkan sivilceler; deride siyah nokta, kist, ve kırmızı sivilce olarak ortaya çıkar. Her yaşta görülebilen bu sivilceler, en çok 12- 18 yaş arasında ortaya çıkar. Ergenlik dönemlerinde değişen hormon yapısı, cilt altındaki yağ miktarını artırmaktadır. Yağ bezelerinin bozulması ile de cilt üzerinden kızarmış ve iltihaplı şişlikler meydana gelir. En çok yüz bölgesinde görülen bu cilt sorunu omuz, boyun, sırt, göğüs kısımlarında da ortaya çıkar. Fiziksel görüntünün bozulmasına neden olan bu sorunlarda kişinin psikolojik durumunu da olumsuz etkiler.


Aktif Sivilceler Nasıl Oluşur?


Farklı sivilce tipleri bulunur. Beyaz ya da siyah noktalar şeklinde görünen tipleri genellikle hafif olmakta ve ağrıya neden olan türleri kist şeklinde daha büyük olmaktadır. Püstül olarak bilinen türleri ile iltihaplı çeşitleridir. Bu alanda aktif sivilceler nasıl oluşur konu başlığında öncelikle yağ bezlerinin kıl kökleri içerisinde olduğunu bilmek gereklidir. Cilde açılan kanalları bulunan bu bezler, kanallar tıkandığı durumlarda sivilcelere dönüşür. Sebum yap yakımın da kullanılan bir madde olmakta ve cildi korumaktadır. Ancak kıl kökünden dışarı çıkamayan sebum birikir ve ölü hücrelerin atılmasına engel olur. Tıkanıklık meydana gelir ve bakteriler üremeye başlar. Çoğalan bakteriler ise sivilce oluşumlarını ortaya çıkarır. Ağrı ve şişlik oluşması ile de iltihaplanan sivilceler zaman içerisinde patlar.


Aktif Sivilcelerin Oluşumdaki Etkenler

Sivilce oluşumlarında tek bir faktör etkili olmamakta, birkaç etkenin bir araya gelmesi ile bu sonuçlar oluşmaktadır. Bunlar arasında;


  • acnes adlı bakterinin çoğalması,
  • Genetik etkenler ve hormonlarında sivilce oluşumunda etkisi bulunmaktadır.
  • Özellikle böbrek üstü bezlerin artması ya da hormonlar karşısında aşırı hassaslaşması ile bu sonuçlar oluşmaktadır.
  • Esasında güneş ışığı aktif sivilcelerin oluşumdaki etkenler arasında yer almaz. İyileştirici etkileri bulunmasının yanında uzun süre güneşte kalınması da terleme ile birlikte sivilcelerin artmasına neden olacaktır.
  • Kullanılan kozmetik ürünleri sivilceleri artırmakta ve deri gözeneklerinin makyaj ile tıkanması ile cilt yapısının bozulması söz konusudur.
  • Stres ve endişe de akne oluşumunu artıracaktır. Sınav dönemindeki öğrencilerin aşırı sivilcelere maruz kalması, bu nedenle açıklanabilir. Sivilcelerin kesinlikle sıkılmaması gereklidir. İyileşmenin gecikmesinin yanında iz kalması da mümkündür.

Aktif Sivilcelerin Önlemek İçin Yapılması gerekenler

Öncelikle cildin temizliğinin düzenliği yapılması akne başta olmak üzere pek çok cilt lekesi önüne geçebilecektir. Yapılan temizlik ile gözeneklerin tıkanmasına neden olan kirlerden bu şekilde kurtulmak mümkün olacaktır. Beslenme düzenine de dikkat edilmesi gereklidir. Bu alanda aktif sivilcelerin önlemek için beslenme düzenine de dikkat edilmesi gereklidir. Fazla yağlı ve baharatlı besinlerden uzak durmak, meyve ve sebze ağırlıklı beslenmek çok daha faydalı olacaktır. Düzenli uyku da hormonların faaliyetlerini düzenler.


Aknesi bulunan kişilerin mutlaka bilmesi gerekenler arasında; Sivilcelerin uzun süreli olduğunun bilinmesi ve tedavinin uzun süreli olması,

  • Tedavi edilmediğinde iz kalma olasılığın oldukça yüksek olması,
  • Bir deri hastalığı olarak tanımlanabilen aknelerin tedavisinin kişiden kişiye değişmesi,
  • Hafif akneler basit bir şekilde tedavi edilebilir.
  • Orta şiddetli akneler ile kıl foliküllerinde bulunan bakterilere karşı etkin olmaktadır.
  • Hormonal kaynaklı aknelerde farklı bir tedavi süreci gereklidir.
  • Sivilcelerin aktif olduğu dönemlerde ise farklı tedavi süreçleri takip edilebilmektedir.

Akneler farklı yaş gruplarında bireylerin maruz kalabileceği cilt sorunlarıdır. Tedavi için sivilcelerin durumuna, kişinin vücut özelliklerine göre farklı süreçler takip edilebilir.